Årets mest fartfyllda, och kanske roligaste match, spelades utan tvekan igår. För motståndet stod Göteborg City. I den lilla Gamlestadshallen kan det inte bli annat än fullt ös – så det var bara att gilla läget och köra. Vi börjar dock från början, för uppladdningen var allt annat än optimal (även om det var ganska underhållande).

28 minuter innan avfärd kastar Gustav in handduken. Smått panikartat går telefonsamtalet till John, och min närvaro är räddad. Efter att ha intagit Gamlestadshallens bastuliknande omklädningsrum inser vi, i samband med matchgenomgången, att Jonte saknas. Freddan hade sett honom någon dag tidigare utanför Systembolaget – men därefter var spåren döda. Det började ryktas om Efterlyst innan Mange gjorde slag i saken och ringde upp. Det visade sig att Jonte (med stöd av hemsidan, enligt honom själv) hade felat ganska rejält gällande matchtiden. 20:00 var matchstarten enligt honom – och han var således långt ifrån på plats. Ett gott skratt förlänger livet, och med tanke på att det löste sig blir det en fin historia. Det slutade med att Freddans mamma (stort tack!) helt enkelt åkte och plockade upp den lite vilsna gossen.

Att vi har ett litet svinn på folk är inget ovanligt, men att historien skulle återupprepas med Mackan samma dag hör inte till vanligheterna i Hovås IBK. Här handlade dock inte om fel matchtid – utan fel spelplats. 16:29 – alltså en minut innan matchstart – landar Mackan i Lisebergshallen och möts av en hall utan sarg och med ett gäng tappra själar som tränar aikido. Långt ifrån innebandy, och det var kanske inte så konstigt med tanke på att matchen spelades i Gamlestadshallen. Mackan kom dock inte lika lindrigt undan, utan missade tyvärr period nummer 1.

Vi fick stuva om en hel del i formationerna, men när matchen började var det i ett rafflande tempo. Frejdigt åt båda håll och tuffa närkamper från första sekund. Efter 1:34 åker City på sin första utvisning för dagen efter en tackling mot en framstormande Mats. Dessvärre lyckas vi inte förvalta PP’t utan ledningsmålet dröjer till minut nummer fem – och det är Mats, på pass av Per (Jonsson), som gör 0-1. 1-1 lät dock inte vänta på sig utan minuten senare var det kvitterat. Därefter åker Ludde ut, och senare Mats, men vi lyckas hålla 1-1. 14:01 får City sin andra utvisning och en chans att ta ledningen på nytt öppnades men i det efterföljande PP’t åker istället John ut – och spel 4-mot-4 väntar. Ett spel som passar en gammal hockeyspelare vad det verkar då Victor, som äntligen verkade vara kvitt sin knäskada, gör 1-2 på en kontring. För passen stod återigen Per Jonsson.

Resultatet står sig sedan perioden ut. Inför den andra perioden var också Mackan, som tog fel hall, på plats. Kanske inte den mest tacksamma uppgiften att komma in i – men redan i första bytet var ett snärtigt skott nära att slinka in bakom Citys målvakt. Ett tecken på överladdning vet jag inte om det var, jag tycker själv att situationen var väldigt märklig, men efter 3:46 åker samma Marcus ut för liggande spel. Vi klarar BP’t utan större bekymmer och därefter böljar spelet åt båda håll utan att det syns på resultattavlan. Det dröjer fram till minut nummer tretton innan John, som i mina ögon gjorde en av sina bästa matcher för säsongen, gjorde 1-3. 1-4 kommer fem (!) sekunder senare på en rejäl bössa signerad Andreas Gomér. Efter ett snabbt frislag från vänsterkanten letar sig bollen upp i nättaket bakom Citys målvakt. Minuten senare reducerar City, innan John utökar till 2-5. City kan sedan göra 3-5 och undertecknad åker på en utvisning men resultatet – 3-5 – står sig till periodsignalen ljuder.

Snacket i omklädningsrummet inför den sista perioden handlade egentligen bara om en sak, att den här matchen ska vi bara vinna. Det börjar också bra. Pelle står för dagens andra projektil med ett rejält slagskott som går rätt upp i nättaket (inspirerad av Andreas månne?). Klockan står då på 02:35 och resultatet på tavlan är 3-6. City reducerar till 4-6 efter fem spelade minuter innan matchen lugnar sig något. Efter tio minuter åker Philip på en tvåa för hårt spel och City gör, i det efterföljande PP’t, 5-6. Att slutspurten av matchen skulle bli tuff var det nog egentligen inget snack om. City pressar på med i stort sett hela laget men resultatet blev dock inte mål – utan två stycken utvisningar. Dessvärre utan mål för vår del, men resultatet står sig matchen ut och tre nya poäng är inspelade.

Utan tvekan var det här säsongens hittills roligaste match. Båda lagen bjöd upp till ett tufft men ärligt spel och att vi drar det längsta strået och vinner är fantastiskt.

Freddans “klack” står återigen för en stabil insats vid sidan av planen. Den nya idéen med “cheerleading”-vippor är bara helt älskvärd. Om ni läser det här, så uppskattas ert engagemang av hela laget!

John kändes hetare än på länge och står för två mål, vilket bådar gott inför framtiden.

Våra åldersmän, Andreas och Pelle, står för dagens raketer. Andreas har visat prov på det förut, men jag måste erkänna att Pelle har dolt den typen av skott väl. Kul att de kommer fram i en match som den här!

Victor var tillbaka – och knät verkar hålla. Stor tumme upp för det.

Men kanske viktigast av allt: Igår fanns det inte en enda spelare som drog åt något annat håll eller eget håll. Vi kommer alltid att vinna som ett lag – samtidigt som vi förlorar som ett lag. Jag har aldrig varit med om samma vilja och energi som under gårdagen och jag vill passa på att ge alla närvarade en stor eloge och jag hoppas att vi kan ta med samma inställning till kommande matcher. Det är en fröjd att spela när vi gör det för varandra oavsett vilka hinder vi stöter på under resans gång.

Må väl så ses vi imorgon!

• Andreas Gomér
    10:14 f m, november 2014

Välformulerat och kul läsning, som alltid!

• City
    2:01 e m, november 2014

Snyggt referat, på återseende!

9:47 e m, november 2014

Detsamma!