Det är dags för den tredje delen av “Hovås möter” och dagen till ära möter vi ingen mindre än Anders “Fernet” Fernheden som är inne på sin andra säsong i klubben där han, tillsammans med Robert Sylvén, är en av lagets två målvakter. Tidigare klubbar före Hovås IBK är primärt Kärra IBK samt Karlskronas stolthet, Örlogsstadens IBK.

35 år gammal, bosatt i Hisings Kärra men ursprungligen från Karlskrona. Vem är du på innebandyplanen och vad gör du utanför innebandyn?
– Nog enklare att börja med vad jag gör utanför planen. Då jobbar jag som elektriker och merparten av min ”lediga” tid ser jag till att spendera med min familj. När hjälmen åker på så anser i alla fall jag att jag är den där ”stabila” sista utposten som gillar att styra i försvaret.

Liksom flertalet andra spelare i laget är du inte bördig “från trakten”, hur hamnade du i Göteborgsområdet?
– Jag har alltid tyckt om Göteborg och haft en liten längtan av att flytta hit. Där och då var det min dåvarande som ville ”hem” så vi flyttade hit.

Snart tio säsonger sedan flytten från Karlskrona och Örlogsstadens IBK. Upplever du någon skillnad på innebandyn som spelades i Småland (Örlogsstadens IBK ingick i Division 2 Småland) när det begav sig kontra vad vi ser i Göteborg?
– Ja, den absolut största skillnaden var nog det fysiska spelet. I Småland smällde det lite mer och det var mer fokus på försvar och att inte släppa in mål. I Göteborg var det mer finlir och fokus att göra så mycket mål som möjligt.

I Hovås har vi lärt känna dig som en spelare som först och främst alltid tränar, håller en enormt hög lägstanivå och älskar att vinna matcher. Vad är dina främsta egenskaper som målvakt enligt dig?
– Jag anser att mina främsta egenskaper är nog just att jag håller en hyfsat hög lägstanivå. Att jag är hyfsat rörlig med tanke på min storlek är väl ett litet plus också. Sen att min kollega Robert är supergrym och hjälper mig att fokusera mer på träningar. Spelar ju ingen roll hur gammal man är, man kan alltid bli lite bättre.

..och har du några svagheter? Vi frågar åt en vän (Anders Holst)
– Haha ja, det har jag absolut men det tänker jag inte berätta för honom.. eller jo, jag kan ge honom en – zorrostraffar står inte högt upp på min lista av räddade straffar. Så Holst, du får börja öva zorro!

En svår fråga, hur ser en bra träning ut för dig som målvakt? Vad önskar du mer av och vad borde lagets utespelare sluta med?
– Skulle kunna göra listan väldigt lång. Men roligast är nog ändå när det är mycket folk på träningen sen gillar ju jag när vi målvakter får köra slut på oss – mycket skott. Inte helt otippat så önskar jag mer av vår stafettövning vi gör allt för sällan, sen även mer bänkövningar är ju helt klart att föredra! Det enda jag egentligen skulle kunna “klaga” på utespelarna om är nog att ni skjuter för lite så mer skott helt enkelt.

Även om det känns tämligen avlägset med innebandy just nu så får vi försöka komma ihåg att vi befinner oss mitt i en pågående säsong. För stunden placerar sig laget på en fjärdeplats. Vad tycker du är en rimlig målsättning, sett till trupp och träningsförmåga, att vi ska prestera när säsongen drar igång igen?
– Med tanke på hur vår försäsongsträning ser ut så är jag inte det minsta orolig över hur det kommer se ut när vi väl är tillbaka på banan. Förhoppningsvis får vi i alla fall en veckas träning och kanske en träningsmatch innan allvaret börjar och då tror jag vi kommer vara med i toppen i år igen.

Har uppehållet gjort dig mer sugen på innebandy eller mindre? (Hur är motivationen för innebandy just nu?)
– Kort och enkelt svar.. jag har abstinens!

Vi närmar oss slutet för dagens intervju och avslutar med vad vi kallar “tre snabba”.

Vilken spelare är svårast/jobbigast i laget att möta och varför?
– Det är en mycket svår fråga. Vi har väldigt många duktiga och tekniska spelare så det vore nästan självmord att bara utse en. Tråkigt svar men så är det.

Om du får nämna en spelare som har “mer att ge” i årets trupp, vem skulle du vilja lyfta fram då?
– Vet inte riktigt om det är nån som underpresterat. Är väl mer jag själv som skulle kunna höja mig nåt snäpp till i så fall.

Vilken är den bästa spelare du mött de senaste säsongerna?
– Ja, det var ju rätt löjligt att möta Partille förra säsongen. I övrigt så är jag tacksam över att våra spelare är just våra spelare för det är ingen i vårat lag som jag skulle vilja möta i ett annat lag!

Stort tack för din medverkan, Fernet. Nu jobbar vi vidare i det nya året och hoppas att vi ses snart!

• Blekinge
    9:45 e m, januari 2021

Karlskrona = Småland???

• Martin Jagbrant
      8:38 f m, januari 2021

Först och främst, bra spanat! Får erkänna att det var lite otydligt men det syftar till att “Fernet” spelade i Örlogsstadens IBK som på den tiden (runt 2010) placerade de sig i Division 2. Där ingick Blekinge-lagen, som om jag inte minns helt fel var två stycken, i en gemensam serie med lagen från Småland.

Allt gott,